Πόσο μας επηρεάζει το τι τρώμε;
Όχι μόνο το τι τρώμε αλλά και το πως τρώμε και τέλος και το πόσο τρώμε. Θεωρούμε την νόσο του σύγχρονου τρόπου ζωής στον κύριο όγκο των περιστατικών. H επίδραση των τροφών εξαρτάται πάρα πολύ από την σύνθεση τους. Έτσι , μας επηρεάζουν αρνητικά, οι κατά τα άλλα θρεπτικότατοι, χυμοί από εσπεριδοειδή φρούτα, μέσω ενός οσμωτικού μηχανισμού. Το ωφέλιμο για την καρδιά κόκκινο κρασί επηρεάζει αρνητικά τον οισοφάγο λόγω της περιεκτικότητας του σε τανίνες. Τέλος οι πίτες από φύλλο μας επηρεάζουν αρνητικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το πώς μας επηρεάζουν τροφές που γενικά τις θεωρούμε και είναι υγιεινές. Βέβαια όπως προανέφερα μας επηρεάζουν αρνητικά και τα μεγάλα και βαριά γεύματα, το να ξαπλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα ή το να σκύβουμε φαγωμένοι.

Τι να κάνουν όσοι έχουν το πρόβλημα όταν βρεθούν στο γιορτινό τραπέζι(οδηγίες δηλαδή τι να αποφύγουν και τι να προτιμήσουν σε σχέση με τα εορταστικά εδέσματα)
Εφόσον έχουν γνωστή παλινδρόμηση καλό είναι να πάρουν ένα χάπι από αυτά που τους έχει χορηγήσει ο γαστρεντερολόγος τους προληπτικά. Στην περίπτωση που περιστασιακά μόνο παρουσιάζουν παλινδρομικά επεισόδια και για να ευχαριστηθούν το γιορτινό τραπέζι πρώτα από όλα καλό είναι να διαθέτουν χρόνο για το τραπέζι αυτό και να μην βιάζονται. Έπειτα καλό είναι να σερβιριστούν τα εδέσματα ένα- ένα και όχι όλα μαζί στο τραπέζι ταυτόχρονα. Επίσης καλό είναι να αποφύγουν τις υπερβολικές καταναλώσεις σε λιπαρές σάλτσες. Να προτιμήσουν ένα βελουτέ αρετσίνωτο λευκό κρασί και να μην καταναλώσουν αεριούχα ποτά (σόδα, μπύρα, αναψυκτικά) και στο τέλος του γεύματος να μην πιούν τα λεγόμενα «digestivi», αλλά μπορούν να πιούν χωρίς πρόβλημα μία παγωμένη ρακί. Να μην καταναλώσουν γλυκά στο τέλος του γεύματος και να μην περάσουν από το τραπέζι στο κρεβάτι πριν περάσουν δύο τουλάχιστον ώρες.