Δίαιτα Κολίτιδας
(Σύνδρομο Ευερέθιστου Παχέος Εντέρου)

Τι επιτρέπεται

  1. Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων χωρίς ίνες κ.λπ.).
  2. Κρέας, ψάρι, πουλερικά όσο συχνά επιθυμείτε. Πλέον κατάλληλα είναι τα βραστά και τα ψητά σχάρας, που δεν περιέχουν καρυκεύματα και δεν έχουν τσιγαριστεί.
  3. Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο.
  4. Αμυλώδη και καλά βρασμένες πατάτες.
  5. Οι βραστές σάλτσες σε μικρή ποσότητα.
  6. Βραστά λαχανικά, μόνο αυτά που γίνονται ανεκτά.
  7. Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, υπό μορφή κομπόστας ή και ωμά, εάν είναι μαλακά. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα.
  8. Αφεψήματα. Η μέντα θα σας κάνει καλό.

Τι απαγορεύεται

  1. Οι τροφές που έχουν μικρά σποράκια όπως σουσάμι, μπάμιες, σύκα, ακτινίδια, φράουλες κ.λπ.
  2. Ξηροί καρποί και ξηραμένα φρούτα .
  3. Μαύρο ψωμί –καλαμπόκι.
  4. Όλα τα όσπρια.
  5. Δημητριακά με φλούδα (κολοκυθόσποροι, καλαμπόκι κ.λπ.).
  6. Σκληρά λαχανικά, ρίζες (π.χ., λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κοτσάνι κουνουπιδιού κ.λπ.) .
  7. Κρεμμύδι, σκόρδο (ωστόσο μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε στην Παρασκευή σάλτσας αλλά δεν θα τα τρώτε).
  8. Σκληρά φρούτα, όπως σταφύλια, εσπεριδοειδή, καρπούζι.
  9. Καφές, τσάι, αλκοόλ ιδιαίτερα το λευκό κρασί.
  10. Τα υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, μαλτόζη, Canderel).
  11. Τα light αναψυκτικά του εμπορίου, τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.
  12. Το γάλα, η φέτα, τα λευκά τυριά και τα γαλακτερά.