Δίαιτα Κολίτιδας
(Σύνδρομο Ευερέθιστου Παχέος Εντέρου)
Τι επιτρέπεται
- Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων χωρίς ίνες κ.λπ.).
- Κρέας, ψάρι, πουλερικά όσο συχνά επιθυμείτε. Πλέον κατάλληλα είναι τα βραστά και τα ψητά σχάρας, που δεν περιέχουν καρυκεύματα και δεν έχουν τσιγαριστεί.
- Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο.
- Αμυλώδη και καλά βρασμένες πατάτες.
- Οι βραστές σάλτσες σε μικρή ποσότητα.
- Βραστά λαχανικά, μόνο αυτά που γίνονται ανεκτά.
- Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, υπό μορφή κομπόστας ή και ωμά, εάν είναι μαλακά. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα.
- Αφεψήματα. Η μέντα θα σας κάνει καλό.
Τι απαγορεύεται
- Οι τροφές που έχουν μικρά σποράκια όπως σουσάμι, μπάμιες, σύκα, ακτινίδια, φράουλες κ.λπ.
- Ξηροί καρποί και ξηραμένα φρούτα .
- Μαύρο ψωμί –καλαμπόκι.
- Όλα τα όσπρια.
- Δημητριακά με φλούδα (κολοκυθόσποροι, καλαμπόκι κ.λπ.).
- Σκληρά λαχανικά, ρίζες (π.χ., λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κοτσάνι κουνουπιδιού κ.λπ.) .
- Κρεμμύδι, σκόρδο (ωστόσο μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε στην Παρασκευή σάλτσας αλλά δεν θα τα τρώτε).
- Σκληρά φρούτα, όπως σταφύλια, εσπεριδοειδή, καρπούζι.
- Καφές, τσάι, αλκοόλ ιδιαίτερα το λευκό κρασί.
- Τα υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, μαλτόζη, Canderel).
- Τα light αναψυκτικά του εμπορίου, τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.
- Το γάλα, η φέτα, τα λευκά τυριά και τα γαλακτερά.