H νόσος είναι χρόνια και η θεραπεία της απαιτεί την καλή συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ ασθενούς και ιατρού και την θέληση του ασθενούς να θεραπευτεί. Η νόσος προοδεύει με εξάρσεις και μεταξύ αυτών τα διαστήματα ίσως είναι ελεύθερα συμπτωμάτων. Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας οδηγήσουν σε νέο τρόπο ζωής. Η επικοινωνία σας μαζί μου πρέπει να είναι συνεχής και να γίνεται όποτε αισθάνεστε ότι πρέπει να με ενημερώσετε για κάποια μεταβολή ή για κάποιο πρόβλημα.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ . Να το εγκαταλείψετε προοδευτικά. Επηρεάζει πολύ αρνητικά την νόσο και προκαλεί κρίση.
ΑΛΚΟΟΛ. Σε περιορισμένη χρήση . Η μπύρα, το κόκκινο κρασί ή το τζίν μπορεί να σας προκαλέσουν διάρροια.

ΔΙΑΙΤΑ. (Όταν έχετε πόνο ή διάρροια)

  1. Περιορίστε τις φυτικές ίνες (όσπρια, φρούτα , λαχανικά. Όχι όμως τις πατάτες) ιδιαίτερα τις εποχές έξαρσης της νόσου, όταν δηλαδή έχετε πόνο ή διάρροια.
  2. Τρωτε πολλές πρωτεΐνες. Κρέας , γάλα (εάν το ανέχεστε)
  3. Μαγειρεμένα φρούτα επιτρέπονται
  4. Το γάλα, η φέτα , τα μαλακά λευκά τυριά και τα γαλακτερά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να δοκιμάσετε εάν ανέχεστε τα γαλακτερά νηστικός πιείτε ένα ποτήρι κρύο πλήρες γάλα και εάν μέσα σε 2 ώρες παρατηρήσετε φουσκώματα στην κοιλιά ή και διάρροια τότε είναι καλό να τα αποφεύγεται

Στην περίοδο που δεν έχετε συμπτώματα δεν χρειάζεται αυστηρή δίαιτα

Στρες. Το στρες μπορεί να προκαλέσει έξαρση (κρίση) της νόσου. Αποφύγετε τις έντονες συγκινήσεις , να ξεκουράζεστε καλά και να αθλείστε τακτικά.
Βάρος . Να ζυγίζεστε τακτικά και σε περίπτωση μείωσης του βάρους σας να ενημερώνετε τον γιατρό σας.

Επίσης στον ιατρό σας θα πρέπει να αναφέρονται προβλήματα όρασης , δερματολογικά, πόνοι αρθρώσεων, θρομβώσεις, προβλήματα νεφρών και ήπατος.
Φάρμακα. Πρέπει να αποφεύγεται τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως τα Voltaren, Mesulid, Indocid, Feldene, Reumacid κ.α.

Ο έλεγχος της υγείας σας θα είναι περιοδικός και θα καθορίζεται από τον ιατρό σας.